Omgeving

Heikant en omgeving

Onze boerderij ligt in Zeeuws Vlaanderen, aan de rand van het dorp Heikant, langs de Julianastraat. Dit is de weg die de dorpen Heikant en Koewacht verbindt. Het erf ligt op een oude zandrug, vandaar dat hier in de omgeving ooit ook heide groeide. Op 50 m afstand ligt aan de zuidzijde de Belgische grens, waar het bosrijke grondgebied van de gemeente Stekene ligt. In en rond het dorp Heikant zijn nog volop overblijfselen te zien van vlasbewerking die hier vroeger huis aan huis plaatsvond, ook op onze boerderij. In de regio zijn nog steeds enkele  bedrijven actief in de vlasnijverheid en elk jaar wordt er in Zeeuws Vlaanderen een paar duizend hectare vlas geteeld. Je kunt dan in juni in elke polder het wit of blauw bloeiende vlas op de velden zien staan. Ter herinnering aan al de mensen die hier in het vlas hebben gewerkt staat er op het dorpsplein een beeld van “De Stuiker” (een vlasbewerker). In het centrum van het dorp ligt het complex van de Teresiakerk met pastorie en een Teresiabeeweg, alle drie zijn rijksmonumenten.

Ook rondom de boerderij is de omgeving groen en boomrijk. Aan de noordkant van het bedrijf ligt het karakteristieke Oost-Zeeuwsvlaamse poldergebied met zijn uitgestrekte landerijen. Talloze dijken, dikwijls slingerend langs een kreek of rondom een weel (restant van een dijkdoorbraak) getuigen van de eeuwenlange strijd tegen het water, maar ook van inundaties tijdens de oorlog. Vooral de Tachtigjarige Oorlog heeft veel sporen in het landschap achtergelaten. Op veel plaatsen kun je nog de contouren van de Staats-Spaanse linies ontwaren. Het landschap wordt verder gekenmerkt door de boerderijen, de bomenrijen en de typische polderdorpen. Altijd zie je wel een aantal kerktorens. Er is een fijnmazig netwerk van wegen in het buitengebied. De wegen zijn in het algemeen niet druk, files zijn er onbekend. De streek is dan ook zeer in trek bij fietsers, ook vanuit Vlaanderen. En ook voor wandelaars is het een interessante omgeving. Wij liggen o.a. aan de 238 km lange Wandelroute Zeeuws Vlaanderen 2014 die is ontstaan n.a.v. de viering van 200 jaar Zeeuws Vlaanderen.

Het Land van Hulst

Heikant behoort tot de gemeente Hulst. De vestingstad Hulst beroemt zich er op de meest Vlaamse stad van Nederland te zijn, en het is ook een “Reynaertstad”. De Willibrordusbasiliek in Hulst is in 2009 door de NCRV uitgeroepen tot de mooiste kerk van Nederland! En de lezers van de ANWB Kampioen hebben in 2013 Hulst met zijn 10 tot 12 m hoge stadswallen uitgeroepen tot de mooiste vestingstad van Nederland!
Hulst is een z.g. Reynaertstad omdat het verhaal over Reynaert de Vos, hoofdpersoon uit “Van den Vos Reynaerde”, zich rondom Hulst situeert. “Van den Vos Reynaerde”  ofwel “Reinaart de vos” is een episch dierdicht dat geldt als een hoogtepunt in de Nederlandse middeleeuwse literatuur. In de stad Hulst zijn opmerkelijk veel zaken vernoemd naar situaties en personen uit het satirische verhaal over de slimme schurk Reynaert.
Bij binnenkomst van Hulst passeer je een standbeeld van deze vos. De vos is dan ook de mascotte van de stad Hulst.
De combinatie van cultuurhistorie, het bourgondische karakter en een gevarieerd winkelaanbod (met daarbij de grote meubelzaak van Morres) trekt elk jaar enkele miljoenen dagjesmensen naar de stad Hulst.  Van origine spreken de mensen in het land van Hulst geen Zeeuws maar een Vlaams dialect.
Het klimaat in de regio is gemiddeld zeer gunstig: Zeeland heeft de meeste uren zon van Nederland, Oost Zeeuws Vlaanderen is het warmste stukje van Zeeland en bovendien waait het in Heikant veel minder dan in de rest van Zeeland.
Weetje: Alleen in de gemeente Hulst kun je het ontstaan van het landschap volgen vanaf 2 miljoen jaar geleden (de pleistocene groeve bij Nieuw Namen) tot heden (het verdronken Land van Saeftinghe).  De polders tussen Heikant en de Westerschelde zijn 100 tot 1000 jaar oud. Heikant zelf ligt op een dekzandrug die opgewaaid is tijdens de laatste (droge)  ijstijd, ongeveer 10.000 jaar geleden.

De kust

Hulst ligt aan de Westerschelde, een 5 km brede zeearm van de Noordzee. De Westerschelde, bij de Belgische grens overgaand in Zeeschelde en daarna Schelde hetend, kent een spectaculair getijverschil van 4 tot 7 meter. Nergens is de Nederlandse kust zo gevarieerd als de 35 km lange kust van Hulst. Vanaf de Belgische grens met de veelbesproken ontpolderingen kom je langs het verdronken Land van Saeftinghe met zijn geulen, schorren en slikken. Bij Emmahaven is er een infocentrum en een gezellig bruin café. Je kunt er zonder gids een korte wandeling in het schor maken. Bij Paal is er nog een getijhaventje in schor en slik (met clubhuis), er is een bijzonder bruin café en een prachtig buitendijks paviljoen. Bij Walsoorden vind je een strandje en is er een handelshaven. Bij Perkpolder heb je een strandje dat in de zomer zeer in trek is bij badgasten vanwege het getij en het fascinerende gezicht op de Westerschelde met de passerende scheepvaart. Er is daar een pop-up bar. Het licht zilte water van de Westerschelde is aangenamer (warmer) dan dat van de Noordzee.  Aan de ongerepte westelijke kust bij Ossenisse zie je bij laag water enorme vlaktes droogvallen en kun je sporen uit het verleden zien, zoals duizenden jaren oude veenbanken. Ook daar vind je kleine strandjes. Steeds vaker kun je langs de Westerschelde zeehonden spotten. 

Het Vlaamse achterland

Vanaf ons erf is het maar 100 meter lopen en je staat in België, op het grondgebied van de gemeente Stekene. Het gebied over de grens is erg dun bevolkt en bosrijk. Ideaal om te wandelen en te fietsen, ook met de mountainbike. Ondanks dat Nederland en België veel gemeenschappelijks hebben zijn de verschillen tussen beide landen nog steeds groot en fascinerend. Niet alleen zijn de de huizen anders, de wegen e.d. maar ook de manier van leven. Wie daar iets van wil ervaren kan niet beter doen dan op zaterdagochtend de weekmarkt bezoeken in Stekene. Het aanbod van kwalitatief hoogstaande lekkernijen en verse vaak luxe producten is overstelpend en zegt veel over de Vlaamse manier van leven.
De Vlaamse cultuursteden Antwerpen, Brussel Gent, en Brugge liggen op vrij korte afstand. Ideaal voor een dagtochtje. En wist u dat ook de dichtstbijzijnde Franse hypermarché (zeer grote supermarkt) op slechts 98 km afstand van Heikant ligt? Binnen een uur kunt u al in Frankrijk zijn.

Attracties in de omgeving

  • De omwalde vestingstad Hulst met o.a. de Basiliek, het Stadhuis, de Keldermanspoort, de stadsmolen en de oude haven. Ook is er een streekmuseum.
    Vlasmuseum “Het vlasschuurken” in Koewacht. (5 km)
  • Het Verdronken Land van Saeftinghe (3000 ha) met het grootste brakwaterschor van Europa. Er is een bezoekerscentrum bij Emmahaven. Bij het dorpje Paal is er o.a. een paviljoen met uitzicht over Saeftinghe en je vindt er ook het laatste getijdehaventje van Zeeuws Vlaanderen.
  • Er is een openluchtzwembad in Koewacht. (5 km).  Overdekte zwembaden zijn er in Hulst (7 km), in Terneuzen (20km) en in Hengstdijk (10 km). De laatste twee hebben ook een waterglijbaan. 
  • In Perkpolder (18 km) vind je een zandstrand aan de oever van de Westerschelde. Er is een spectaculair getijverschil en (zeer) grote zeeschepen zijn er van nabij te volgen.
  • Het Noordzeestrand (van het Zwin bij Cadzand tot aan Breskens) vind je op ongeveer 60 km van Heikant.
  • Het Provinciaal Domein Puyenbroeck in Wachtebeke (18 km) is een buitengewoon mooi en groot landgoed waar je naast een binnen- en buitenzwembad nog tal van andere voorzieningen kunt vinden zoals een speeltuin, een roeivijver, een dierenpark, een treintje, een kasteel met een molenmuseum en een golfbaan.  http://www.puyenbroeck.be/ De toegang tot het park met speeltuin is gratis.
  • De verdedigingswerken uit de 80-jarige oorlog vormen de Staats-Spaanse linies. Zij zijn te vinden aan weerskanten van de grens. De linie telde oorspronkelijk meer dan honderd forten en schansen, veelal door een liniedijk met elkaar verbonden. De resten daarvan zijn nog op veel plaatsen in het landschap te zien. Enkele schansen zijn terug in originele staat gebracht. Er lopen mooie fietsroutes langs deze linies.
  • Bij Hellestraat en Koewacht kun je zien hoe de dodendraad er uit zag die in de Eerste Wereldoorlog langs de grens gespannen was.
  • De meeste Vlaamse steden zijn binnen een uur met de auto vanuit Heikant te bereiken. De bekendste zijn Antwerpen, Brussel, Gent, Brugge en Knokke.
  • De grens met België boeit niet alleen grenspaalspotters. Je vindt bij ons naast de bekende gietijzeren palen ook stenen grenspalen uit de tijd van de Oostenrijkse Nederlanden en verder o.a. Ambachts- en gemeentepalen. Fietsend of wandelend langs de grens kom je langs interessante en rustige plekjes.