Evenementen


Open Huis Kookstudio op 17 en 18 september 2011
Dit Open Huis was een groot succes. Ongeveer duizend mensen bezochten ons nieuwe pand, waarin de kookstudio gehuisvest is maar waarin straks ook hoevelogies kan plaatsvinden. Op zaterdagmiddag werd er gezorgd voor extra ambiance door Etienne de Bruijn met zijn draaiorgel, en op zondagmiddag werd er door de Fanfare Heikant een concert gegeven in de schuur.
Kortom, een fantastisch weekend met veel enthousiaste en geinteresseerde bezoekers.

De Reijnaert fietstocht op 5 juni 2010
Op 5 juni was ons erf de pleisterplaats voor de deelnemers aan de Reijnaert fietstocht. Deze mega-fietstocht (de opbrengst is bestemd voor een goed doel) wordt jaarlijks georganiseerd door de Rotary Club Hulst. Het ontvangen van alle deelnemers op ons erf was geen initiatief van onszelf maar van de Heikantse fanfare, die door de verkoop van koffie, fris en dergelijke probeert de kas van de vereniging te spekken. Wij stelden alleen onze infrastructuur ter beschikking.
Mede vanwege het goede fietsweer bleek deze fietstocht een topper. Ongeveer 2500 deelnemers bezochten op 5 juni ons erf.
Een groepje muzikanten van de Heikantse fanfare musiceerde met tussenpozen zowat de hele dag op het gazon, terwijl de verpozende deelnemers in de tuinstoelen zaten te luisteren onder het genot van een bakje koffie of een andere versnapering. Geen wonder dat er de hele dag een geweldige sfeer hing. Een groot aantal foto’s van dit gebeuren is te bekijken op deze site.

De Open Dag op zaterdag 27 september 2008

welkomstbord
De aanleiding hiervan was het honderdjarig bestaan van de zwarte schuur in 2008. In 1908 was de oude schuur afgebrand en werd de huidige zwarte schuur gebouwd. Op de planken van de paardenstal kun je ook nu nog diverse namen lezen van mensen die onder hun naam een datum hebben gezet. Dat is altijd een dag in december 2008. 

Het doel van de open dag was om rondom de honderdste verjaardag van de zwarte schuur een gezellig gebeuren te organiseren met het boerenleven van vroeger (en een beetje van nu) als thema.

Maar we wilden ook op een leuke manier een stukje promotie maken voor het historisch agrarisch erfgoed. We deden dit daarom  i.s.m. de Stichting Landschapsverzorging  Zeeland en de Boerderijenstichting. Ook de mobiele fruitpers was door de SLZ gecharterd om de Zeeuwen van eigen sap te kunnen voorzien.
Er was een rondleiding uitgezet door de schuur en over het erf die alleen gelopen kon worden, of met een gids. En er waren ook diverse demonstraties. Heel speciaal was het vlegeldorsen door een gezelschap van zeer ervaren mannen uit Moerbeke. Hiervoor werd zelfs een stuk rogge geteeld, die in de zomer geoogst werd met een oude zelfbinder. Gedorst werd de rogge ook met de ouderwetse dorskast door de oude werktuigenclub van Koewacht en er was een schitterende stand van het vlas is in de schuur die jarenlang in gebruik geweest is als zwingelstal.  Daarbij werd er ook vlas gezwingeld met de trapmolen door de familie Mortier.
Een ander hoogtepunt waren de rondritten die de hele dag door gemaakt konden worden in een door twee trekpaarden getrokken wagen van de familie van der Stallen uit IJzendijke. De route liep door een mooi stukje van de Belgische bossen, geen wonder dat de wagen bijna de hele dag vol bezet was.

In de vlasschuur was ook een fototentoonstelling over de boerderij en waren er oude werktuigen.  Op het erf waren verder diverse stands: van de SLZ (ook met een grote sortering oude fruitrassen, de Boerderijenstichting, Aardappelhandel Gebr. Dobbelaer met diverse aardappelrassen, wijnmaken door het Bier- en Wijngilde de Ambrasserie en een pompoenenkraam van Antoine Mels. Theo van Broeck liet zien hoe vroeger haver geplet werd.
Last but not least: familieleden (in een speciaal T-shirt) bakten wafels en serveerden drank aan dorstige bezoekers.

Het bleek een schot in de roos!

Maar liefst duizend mensen hebben op de open dag een bezoek gebracht aan onze boerderij. Het was een feest van herkenning want naast familie, buren en relaties van vroeger en nu waren er ook veel bezoekers die “iets” hadden met boerenerven of een brede interesse in het buitengebeuren. Daarom kwamen veel mensen ook oude bekenden tegen.  Ook het fantastische weer werkte geweldig mee aan het succes van deze dag!  Geen wonder dat nog steeds mensen aan ons vragen wanneer we nog eens zoiets organiseren.

Zie voor sfeerbeelden van de open dag ook de twee fotomappen van de Open Dag.